Witamina D – czy rzeczywiście jest tak ważna dla naszego zdrowia?

Witamina D

W ostatnich latach witamina D stała się bardzo modna. Nie zawsze to co modne jest dla nas dobre, jednak w przypadku witaminy D jest to strzał w dziesiątkę! Uzupełnianie jej niedoborów jest bardzo ważne. Jednak czy każdy z nas potrzebuje takiej samej dawki? Czy w każdym okresie roku musimy się nią suplementować? Czy witamina D3 i D2 to to samo?
Czym dokładnie jest witamina D i skąd ją brać?
Witamina D to grupa steroidowych organicznych związków, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Dla naszego organizmu znaczenie mają głownie dwie formy witaminy D, a mianowicie witamina D3 i D2 . Witaminy te są zaliczane nie tylko do grupy witamin, ale i prehormonów. Gdy znajdą się w naszym organizmie ulegają przemianą do aktywnych postaci i biorą udział przede wszystkim w regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej. Witamina D2 występuje w grzybach, drożdżach oraz niektórych roślinach. Natomiast witamina D3 to związek typowy dla zwierząt (znajdziemy ją w takich produktach jak: ryby, mięso, jaja, tran). Przeprowadzone badania wskazują na większą skuteczność witaminy D3 w podnoszeniu stężenia witaminy D we krwi.
W naszym organizmie witamina D pełni tak wiele funkcji, że bardziej przypomina ona hormon dokrewny niż zwykłą witaminę. Aktywna postać kontroluje ponad dwieście różnych genów, a jej obecność można wykryć niemalże we wszystkich tkankach.
W skórze człowieka jest obecna prowitamina D3 , która pod wpływem promieni słonecznych przekształca się we właściwą witaminę D3 , by następnie pod wpływem wielu przemian biochemicznych trafiła do poszczególnych narządów. W zależności od strefy klimatycznej zapotrzebowanie na witaminę D jest pokrywane z własnej syntezy w mniejszym, bądź większym stopniu. W naszej strefie klimatycznej w okresie od kwietnia do końca września, codzienna dawka promieni słonecznych, powinna zaspokoić zapotrzebowanie na witaminę D w tym okresie. Należy jednak pamiętać, że jeżeli chcemy przyswoić jej odpowiednią ilość, należy pomiędzy godziną 10:00, a 15:00 być na słońcu przez około 20 minut z odsłoniętą powierzchnią ciała w około 20%. Najnowsze badania wykazują, że stosowanie preparatów z filtrami ochronnymi nie powoduje znaczącego obniżenia stężenia witaminy D.
W okresie jesienno zimowym, a także jeśli nie spędzamy na słońcu wystarczająco dużo czasu witaminę D należy dostarczać z pożywieniem. Jednak sama dieta może nie wystarczyć i warto w tym okresie sięgnąć po suplementację. Warto przed rozpoczęciem suplementacji wykonać badania poziomu witaminy D we krwi.
Jakie są funkcje witaminy D w naszym organizmie?
Rola witaminy D w naszym organizmie jest ogromna. Nie ma możliwości na zachowanie zdrowia i sprawności fizycznej, bez zachowania jej właściwego poziomu. Uczestniczy ona w wielu bardzo ważnych procesach. Jej funkcje to między innymi:
Regulacja procesu przyswajania wapnia i fosforu – bierze udział w budowaniu i zachowaniu zdrowych i mocnych kości i zębów,
uczestniczy w procesach przemiany materii,
wpływa na układ mięśniowy,
wspomaga układ odpornościowy,
ma korzystny wpływ na układ nerwowy poprzez regeneracje neuronów,
pozytywnie wpływa na sen,
pozytywnie wpływa na płodność poprzez zwiększanie liczby plemników,
zmniejsza ryzyko zachorowań na niektóre nowotwory,
zmniejsza ryzyko niewydolności serca i nadciśnienia tętniczego.
Najczęstsze objawy niedoboru witaminy D:
osłabiona odporność,
bóle kości i stawów,
przewlekłe zmęczenie,
osłabiona kondycja,
osłabione zęby i kości,
drażliwość,
depresja.
Czy każdy powinien suplementować witaminę D taką samą dawką?
W przypadku wielu chorób takich jak: osteoporoza, krzywica, osteomalacja, zaburzona gospodarka wapniowo-fosforanowa, nadczynność przytarczyc, dieta eliminacyjna, zespół nieprawidłowego wchłaniania, choroby autoimmunologiczne czy otyłość, suplementacja witaminą D będzie niezwykle ważna, gdyż jej niedobór może mieć bardzo negatywny wpływ na ich przebieg i leczenie.
Polskie Towarzystwo Endokrynologiczne stworzyło schemat dawkowania witaminy D3 w okresie od września do kwietnia:
Noworodki i niemowlęta od 400-600 j.m./dobę (w zależności od dobowej dawki witaminy D dostarczanej z pokarmem matki),
Dzieci i nastolatki 600-1000 j.m./dobę (z otyłością 1200-2000 j.m./dobę),
Dorośli 800-2000 j.m./dobę (z otyłością 1600-4000 j.m./dobę),
Osoby 65+ 800-2000 j.m./dobę (przez cały rok),
Kobiety ciężarne i karmiące piersią 1500-2000 j.m./dobę co najmniej od II trymestru ciąży.
Podsumowanie
Witamina D jest niezwykle ważna dla naszego organizmu. Każdy z nas powinien zadbać by dostarczyć jej odpowiednią ilość. Każdy lekarz, trener personalny czy instruktor dietetyki i suplementacji powinien zwracać uwagę swoim pacjentom i podopiecznym na to, jak ważne jest by zadbać o jej prawidłowy poziom w naszym organizmie. Nie tylko wpłynie to pozytywnie na nasze zdrowie ale i samopoczucie.