Każdy z nas spotkał się już pewnie z określeniem, że 70 procent sukcesu w redukowaniu tkanki tłuszczowej, to nasze poczynania w kuchni. Na początku zatem, musimy odpowiedzieć sobie na bardzo ważne pytanie. Jeśli chcemy zmienić swoją sylwetkę na stałe, to jaką strategię we wspomnianej wcześniej kuchni obrać?
W internecie “roi się” od “cudownych” i “super skutecznych” diet. Bardzo często jednak diety te, okazują się niezdrowe dla naszego organizmu. Niejednokrotnie początkowo będziemy z efektów takiej diety zadowoleni, ponieważ nasza waga rzeczywiście będzie spadać. Przykładem takie diety może być dieta Ducana, która w Polsce cieszy się wielką popularnością. Ciało ludzkie do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje jednak wszystkich makroskładników, ograniczanie się do spożywania jedynie białek, przez dłuższy czas, zaburzy równowagę między tymi składnikami, której nasz organizm potrzebuje. Gdy dostarczamy organizmowi jedynie białko, zostaje on odcięty od swojego źródła energii i zaczyna ją czerpać z zapasów odłożonych w tkance tłuszczowej. Proces ten sprawia, że utrata wagi jest bardzo szybka, a ludzie tak często korzystają z tej diety.
Ceną tej ekspresowej utraty wagi jest nasze zdrowie.
- Pierwszą ofiarą nadmiernego spożycia białka mogą być nerki. Podczas trawienia białek przez nasz organizm, wydalamy produkty jego przemiany – toksyczne dla organizmu związki azotowe. To duże obciążenie dla naszych nerek, które mogą sobie nie poradzić, z tak znaczną ilością toksyn.
- Ponad to produkty białkowe mogą stać się onkogenami, czyli czynnikami, które zwiększają ryzyko wystąpienia nowotworów (głównie białka pochodzenia zwierzęcego – m.in. czerwone mięso). Stosowanie takiej diety przez dłuższy czas stwarza zagrożenie, że wyzwoli ona w naszym organizmie raka.
- Nie można też zapomnieć o najważniejszym narządzie – o naszym mózgu. Do jego prawidłowego funkcjonowania niezbędna jest glukoza, która musi być stale do jego dyspozycji. Organizm jest w stanie przerobić białko na glukozę, ale jest to jeden z najbardziej obciążających organizm procesów, dlatego mózg potrzebuje łatwo wydzielanej glukozy, pochodzącej z węglowodanów.
Kolejnym problemem, z którym boryka się wiele osób, próbujących zrzucić zbędne kilogramy, jest słynny efekt jojo. Wynika on najczęściej z tego, że po zastosowaniu drastycznych diet i osiągnięciu upragnionej wagi, wracamy do dawnych nawyków żywieniowych. Oprócz tego, efektem ubocznym stosowania głodówek i “diet cud” jest znaczne spowolnienie naszego metabolizmu, co jeszcze przyspiesza efekt jojo. Powrót do dawnej wagi, odbija się nie tylko na naszym zdrowiu fizycznym, ale również psychicznym i może prowadzić do depresji. Kolejne wzrosty wagi często są przyczyną utraty wiary we własne możliwości i motywacji do wypracowania zdrowej, atrakcyjnej sylwetki. Wpadamy w ten sposób w błędne koło.
Jeśli zależy nam więc na tym, aby na stałe zmienić swoją sylwetkę, musimy trwale zmienić nasze nawyki żywieniowe oraz tryb życia – to jedyna słuszna droga.
Nasza dieta musi być odpowiednio zbilansowana – musimy zachować równowagę w dostarczaniu białek, tłuszczy i węglowodanów, gdyż wszystkie są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Warto skonsultować nasz plan na odchudzanie z dietetykiem, gdyż każdy organizm jest nieco inny. Możemy mieć niedobory jakichś konkretnych składników, minerałów czy witamin, które będzie trzeba uzupełnić. Może być również tak, że będziemy musieli wykluczyć niektóre produkty z naszej diety, jeśli nasz organizm wykazuje nietolerancję lub reaguje na nie alergicznie.
Należy pamiętać o spożywaniu odpowiedniej ilości wody, warzyw i owoców. Wskazana będzie również regularna aktywność fizyczna, która wpłynie pozytywnie na cały nasz organizm i przyspieszy proces redukcji tkanki tłuszczowej oraz nasz metabolizm. Nie można również zapomnieć o odpowiedniej regeneracji czyli zdrowym i odpowiednio długim śnie.
Podsumowując, jeśli chcemy zmienić naszą sylwetkę i cieszyć się nią już na stałe – musimy podejść do sprawy kompleksowo, zamiast iść na skróty. Szybciej nie zawsze znaczy lepiej. Musimy zrozumieć, że kluczem do posiadania zdrowej, wysportowanej sylwetki jest stała zmiana naszych nawyków żywieniowych i trybu życia. Powiedzenie “nie przytyłeś wczoraj, nie schudniesz jutro” jest bardzo prawdziwe. Musimy pogodzić się z tym, że im dłużej jesteśmy w posiadaniu “nadprogramowych” kilogramów, tym dłuższy będzie proces, zdrowego powrotu do prawidłowej wagi.
Stała zmiana trybu życia i nawyków żywieniowych na zdrowe jest również kluczem do uniknięcia efektu jojo. Po osiągnięciu upragnionej sylwetki, nie możemy spocząć na laurach. Trzeba kontynuować taki tryb, życia przez co najmniej rok lub nawet kilka lat, aby uniknąć efektu jojo czyli drastycznego powrotu do dawnej wagi. Buduj formę nie na lato, a na lata.
Jeśli chcesz poszerzyć swoją wiedzę z zakresu odżywiania i jednocześnie zostać certyfikowanym instruktorem dietetyki i suplementacji zapoznaj się z naszą ofertą, kursu instruktora dietetyki i suplementacji. Znajdziesz go w zakładce kursy.