Kokos – co możemy z niego uzyskać i jakie korzyści płyną z jego stosowania
Owoce kokosa, czyli jego miąższ i płyn kokosowy, zawierają składniki odżywcze, które są niezbędne dla zdrowia ludzi.
Kokos jest bogaty w potas (355 mg), zawiera też pewne ilości wapnia, żelaza, fosforu, magnezu, cynku i sodu.
Nie brakuje w nim witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz witamin C i E.
Kokos już w czasach starożytności wykorzystywany był jako bardzo skuteczny lek na wiele schorzeń.
Jakich?
Obniża ryzyko chorób serca oraz zapobiega nadciśnieniu
Olej kokosowy jest bogaty w naturalne tłuszcze nasycone. Nie tylko podnoszą one poziom tzw. dobrego cholesterolu,
lecz również pomagają przetwarzać „zły” cholesterol w ten dobry.
Redukuje stany zapalne i artretyzm
Badacze dowiedli, że wysoki poziom przeciwutleniaczy zawartych w surowym oleju z kokosa
pozwala redukować stany zapalne i pomaga w leczeniu artretyzmu, i to znacznie skuteczniej, niż lekarstwa popularne na
rynku farmaceutycznym.
Zapobiega nowotworom i jest w stanie je leczyć
Przeciwnowotworowe działanie oleju kokosowego wynika z dwóch właściwości. Pierwsza – to ketony produkowane podczas jego trawienia.
Komórki nowotworowe nie są w stanie odżywiać się zawartą w nich energią.
Uważa się, że dieta bogata w ketony może być zbawienna u osób zmuszonych wesprzeć organizm w walce z rakiem.
Pomaga w cukrzycy typu II
Gdy komórki organizmu przestają przetwarzać glukozę w energię, mamy do czynienia ze zjawiskiem nazywanym
insulinoodpornością. Trzustka zaczyna wówczas pompować dodatkowe ilości hormonu, przez co następuje jego nadprodukcja.
Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe występujące w oleju kokosowym pozwalają przywrócić równowagę, a także pomagają w prawidłowym
przebiegu procesów trawiennych. Odciążając trzustkę i dostarczając
naszemu organizmowi energii niepochodzącej z glukozy, olej kokosowy jest zdecydowanie dobry dla cukrzyków.
Zwalcza infekcje drożdżakowe
Opublikowane badania wykazały, że olej kokosowy to doskonałe naturalne lekarstwo na grzyby z gatunku candida.
Dla skutecznej walki z drożdżakami należy wyeliminować z diety przetworzone cukry i białe pieczywo oraz spożywać jak najwięcej
zdrowych tłuszczów. Łyżka oleju kokosowego trzy razy dziennie to znakomity suplement żywieniowy.
To tylko niektóre z licznych zalet stosowania na co dzień oleju kokosowego.
Co ciekawe, nazwa palmy kokosowej w sanskrycie to kalpa wryksza, co tłumaczy się jako „drzewo,
które zaspokaja wszystkie potrzeby życia”. W języku malajskim nazywa się pokok seribu guna, „drzewo o tysiącu zastosowań”.
Jeśli interesujesz się dietetyką i zdrowym stylem życia, zachęcamy do zapoznania się z oferą kursów Centrum Kształcenia Instruktorów.
Znajdziesz w niej między innymi kurs na Instruktora dietetyki i splementacji.